Buikspieren deel 1: Sixpack weetjes

Terug naar blog

Buikspieren deel 1: Sixpack weetjes

di 26 jun 2018 Artikelen
Kevin van Elswijck Senior Rebody Coach

Buikspieren trainen voor een sixpack?

Op vandaag de dag is bijna iedere man wel bezig met zijn uiterlijk. Instagram en facebook leggen de lat hoog qua esthetiek en als je er niet aan werkt dan tel je niet meer mee. Een onderdeel daar van is natuurlijk het felbegeerde wasbordje voor mannen. Want iedereen heeft er een lijkt het wel?

Hoe krijg je nu het snelste een sixpack?

Laten we vooropstellen dat het krijgen van een sixpack grotendeels afhangt van de hoeveelheid vet die je op je buik hebt zitten. Hoe dikker de huidplooi, hoe minder de lijnen van de onderliggende spiermassa zichtbaar zijn. En dat vet verliezen doe je voornamelijk door je voeding te verbeteren, niet door dagelijks duizend crunches te doen. Plaatselijk vet verliezen kan namelijk niet. Het lichaam kiest altijd zelf waar het het vet als eerste weg haalt. Het lijkt er op dat tot op de dag van vandaag nog steeds geen enkele mogelijkheid bestaat hoe we dit kunnen beïnvloeden (behalve liposuctie). In het geval van een tekort aan energie (minder eten, meer bewegen) gaat het lichaam ergens willekeurig vetzuren uit vetcellen halen. Vervolgens worden die ergens anders weer verbrand. Het trainen van bepaalde spieren lijkt dus helemaal geen invloed te hebben op het vet op diezelfde plek.

Er van uitgaande dat je huidplooi dun genoeg is om de buikspieren er door heen te laten schijnen is het natuurlijk ook wel belangrijk dat je wat dikte op de buikspieren krijgt voor die extra dimensie. Buikspieren heeft iedereen, hoe goed ze doorschijnen hangt af van de laag die erop zit en hoe dik ze zijn. Om je buikspieren groter te laten worden moeten ze getraind worden. En om te weten hoe je je buikspieren optimaal traint is het belangrijk om te weten waar je buikspieren uit bestaan en wat ze doen.

 

 

De belangrijkste en de meest begeerde is de rectus abdominis (de rechte buikspieren) die vorm geeft aan je sixpack. De rectus loopt vanaf het bekken in je schaamstreek naar je ribben onder het borstbeen en heeft als belangrijkste functie het naar voren buigen van je romp. Hij trekt het bekken naar de ribbenkast toe (en vice versa) en zorgt dat je romp voorover knikt. De rectus is een hele aparte spier want hij is als het ware door een peesplaat heen gevlochten. Hierdoor wordt als het ware de spier in meerdere delen gesplitst en om die reden ziet hij, wanneer de spiervezel tussen de pezen groeit (en het peesweefsel niet), uit als een esthetisch wasbordje.

Dan hebben we de transversus abdominis (ook wel de dieper gelegen buikspieren), die eigenlijk als primaire functie heeft het zorgen voor druk op je ingewanden en rompstabiliteit. De transversus loopt eigenlijk van de hele ribben naar het hele bekken met in het midden een grote peesplaat (waar de rechte buikspieren overheen lopen). Hij zorgt voornamelijk dat je je buik in kunt houden en hoe sterker hij is, hoe platter hij je buik houdt.


Als laatste zijn er nog de interne en externe obliques (schuine buikspieren) die eigenlijk bestaan uit meerdere lagen spiervezel die haaks over elkaar heen lopen. Hierlangs zie je hoe zowel de interne als de externe obliques aangehecht zijn. Ze lopen schuin van de ribben naar het bekken en zijn grotendeels verantwoordelijk voor alle draaibewegingen en alle bewegingen van de romp die zijwaarts plaatsvinden.

Een veel voorkomend fabeltje is dat het trainen van de schuine buikspieren zorgt voor een breder taille. Nou, niet dus. Meer massa op de obliques zorgt voor de indrukwekkende V-look aan de voorkant die door veel mannen begeerd wordt.

 

 

Uiteindelijk zorgen alle buikspieren voor stabilisatie van de romp. Hoe beter deze spieren getraind zijn, hoe beter ze samenwerken aan een stabiele romp (en dus wervelkolom). Dat je van gespierdere buikspieren een uitpuilende buik krijgt is kletskoek van de bovenste plank. Hoe sterker je buikspieren hoe meer compressie op je romp en hoe gestroomlijnder je look. Je kunt ze zien als een soort korset gemaakt van spieren.

Scheve buikspieren

Hoe je buikspieren aangehecht zijn aan de tussenpezen kun je helaas niets aan veranderen. Sommige mensen hebben de pech dat hun 6-pack scheef is, of maar uit een 4-pack bestaat. Het enige wat je kunt doen is zorgen voor meer massa (en dus diepere groeven). Hoe je buikspieren zitten is puur genetisch dus behalve terug in de tijd reizen en de chromosoomstructuur van je bevruchte eicel aanpassen is er weinig aan te doen.

Hoe train je nu het beste buikspieren?

Naast dat het is belangrijk om te weten hoe spieren lopen en wat ze doen is het ook belangrijk hoe de buikspieren opgebouwd zijn. Spiervezels zijn er over het algemeen in twee soorten. Je hebt slow-twitch vezel; langzamer geactiveerde vezel die niet snel vermoeid wordt en niet makkelijk groeit. En je hebt fast-twitch vezels die snel veel kracht kunnen leveren, die snel moe worden en die makkelijk groeien. De slow-twitch vezels beschadigen ook minder snel en kunnen veel meer hebben dan de fast-twitch vezels.

De buikspieren bestaan voor iets meer dan de helft uit de minder snel groeiende variant (slow-twitch). Dat betekent dat ze zowel matig intensieve belasting (veel gewicht, 8-12 reps) als volume (matig gewicht, 12-20 reps) nodig hebben om de groeicapaciteit maximaal te benutten. De dominante aanwezigheid van de slow-twitch vezel betekent dat je buikspieren ook vaker kan trainen dan spieren die meer fast-twitch vezel bevatten. Sommige mensen denken dat dit betekent dat je buikspieren iedere dag kunt afbeulen. Maar ook buikspieren gaan net als andere spieren pas groeien in de rust. Hou qua frequentie ongeveer 3 a 4x per week aan en per training 3-4 oefeningen en mocht je echt gevorderd zijn dan misschien wat meer. Twee voor de rechte en een a twee voor de schuine bijvoorbeeld. Het is haast onmogelijk de buikspiertraining op te splitsen, aangezien het erg lastig is de spieren te isoleren. Met de aparte oefeningen leg je wel nadrukken maar je traint vrijwel altijd alles.

Kwaliteit van oefeningen gaat wel heel zeker voor kwantiteit. Het is beter 15 perfecte crunches te maken dan 50 waardeloze. Door goede activering en maximaal rekken en samentrekken van spieren trigger je veel meer groei, dan wanneer je tot maximale verzuring ontelbaar herhalingen eruit gooit.

Om een ideale keuze te maken tussen welke oefening je het beste kunt doen moet je proberen te denken in de spieren en wat ze precies doen. Voor de rechte buikspieren zijn oefeningen die de ribben naar het bekken bewegen, of andersom, de beste keuze. Denk aan alle crunch/reverse crunch variaties, leg raises en roll-outs. De sit-up is hierbij niet zon goede keuze aangezien deze oefening voor een groot gedeelte wordt gedaan door de heupbuigers. Je beweegt omhoog van uit de heup wanneer je te ver omhoogkomt, want het is dan niet alleen maar voorwaartse buiging in de romp. Prima zijn ook alle statische oefeningen (zonder beweging) zoals de plank.

 

 

 

 

 

 Voor de schuine buikspieren zijn alle zijwaartse bewegingen ideaal, zoals bijvoorbeeld side crunches en bewegingen die zorgen voor draaiing in de romp (om zijn verticale as) zoals bicycle crunches en Russian twists. Ook zorgen ze voor enorme stabilisatie in het zijwaartse vlak dus alle statische oefeningen zoals side planks zijn ook erg goede oefeningen om de obliques te trainen.

Obliques worden met alle oefeningen waar stabilisatie plaatsvindt geactiveerd (net zo als alle andere buikspieren). Ook met squats, deadlifts, overhead presses worden ze indirect geactiveerd. Toch is het beter om ze direct te trainen wil je wat extra massa toevoegen op je flanken.

 

 

De dieper gelegen spieren zoals de transversus zijn iets lastiger specifiek te trainen. Je traint deze spier vrijwel altijd mee tijdens buikspieroefeningen. Door extra aandacht te geven aan het intrekken van je navel tijdens alle oefeningen kun je deze spier wat extra aandacht geven. Ook door specifiek je navel naar je ruggenwervel te zuigen kun je de transversus trainen. Dit noemen ze de tummy-tuck of de vacuumpose. Nog een reden waarom deze spier erg lastig te isoleren is omdat maken omdat je er bijna geen extra gewicht aan kunt hangen. Misschien kun je een paar liter water drinken en vervolgens je navel naar binnen proberen te trekken voor wat extra moeilijkheidsgraad, maar dat lijkt me niet heel werkbaar. Gelukkig speelt de transversus ook een belangrijke rol bij het stabiliseren van je wervelkolom. Bij alle zware oefeningen zoals deadlifts, squats en overheads wordt deze ook erg op de proef gesteld door alle krachten die door je romp gaan en wordt hij dus indirect zwaar mee getraind.

Er zijn ontelbare oefeningen om je buikspieren te trainen. De ene nog exotischer dan de andere. Je kunt je buikspieren trainen met 1 been in je nek, of met een pirouetje erbij, de functie die de buikspieren uitoefenen blijft hetzelfde. Wil je je buikspieren goed trainen, blijf dan bij de basis. Voorwaartse buiging in je romp voor de rechte buikspieren, zijwaartse buiging en voorwaartse draaiing voor de obliques. Statische oefeningen voor de transversus. Het kweken van buikspieren doe je niet door het wiel opnieuw uit te vinden maar door consequent, slim (!) en hard je buikspieren te blijven trainen.

Enkele tips voor efficiënt buikspieren trainen:

- Voer oefeningen altijd langzaam en gecontroleerd uit (2 op 3 af). 15 snelle herhalingen zijn heel anders dan 15 langzame herhalingen.

- Train om je buikspieren te trainen, niet om gewichten van A naar B te verplaatsen.

- Denk in de functie van de spier en probeer die optimaal uit te voeren.

- Probeer een zo groot mogelijke beweging in die betreffende oefening te maken. (bijv. bij een crunch je buikspieren zo kort mogelijk (ribben naar bekken, rug bol) en vervolgens zo ver mogelijk te rekken (ribben van bekken vandaan, rug hol). Zo creëer de meeste schade en dus maximale groei.

- Laad oefeningen niet zo vol mogelijk met gewicht. Als de beweging lijdt onder de intensiteit is het gewicht te zwaar. Tempo en techniek handhaven zijn cruciaal. Kwaliteit voor kwantiteit.

- Grijp de huidplooi langs je navel; als die dikker is dan 1cm kun je buikspieren trainen tot je een ons weegt. Maak je voeding in orde om eerst die plooi dunner te krijgen en dan kan jij ook die sexy sixpack hebben.

 

In deel 2 van deze reeks gaan we kijken naar een aantal goede buikspieroefeningen en de optimale uitvoering er van.

Klik hier om naar Buikspieren deel 2: Oefeningen & Uitvoering te gaan

Deel deze blogpost: