Hoe pak ik het aan als de sportscholen weer open gaan?

Terug naar blog

Hoe pak ik het aan als de sportscholen weer open gaan?

vr 12 feb 2021 Artikelen
Personal-training-Roermond-Limburg-afvallen
Jules Steegh Medior Rebody Coach

Sinds 15 december zijn de sportscholen gesloten en we mogen nu langzaam weer gaan uitkijken naar de heropening. Maar hoe pak je dat opnieuw opstarten nu het beste aan? Je wilt natuurlijk geen blessures krijgen of na een maand alweer zonder motivatie zitten. Vandaar dat ik in dit artikel een aantal essentiële onderwerpen aan bod breng waardoor jíj dit jaar je nieuwe gewoonte wel volhoudt. 

Doel bepalen

Allereerst is het natuurlijk goed om te weten waarom je in de sportschool aan het zwoegen bent: Wil je bijvoorbeeld vet verliezen, spiermassa opbouwen of misschien is het sociale contact belangrijk. Wanneer je weet wat het gewenste resultaat uit je training is, kun je ook gericht aan de slag. Bij het formuleren van een doel wil je een concreet eindpunt aanwijzen. Denk aan een navigatiesysteem, wanneer je je route instelt vul je het exacte eindpunt in: het adres. Hierdoor is de route goed te bepalen. Maar wanneer je alleen een land instelt dan zal de route een stuk onduidelijker zijn om te bepalen. 

Dus… maak voor je zelf duidelijk wat je wilt en maak het concreet door er een gewicht, vetpercentage en/of datum aan te koppelen!

Let op je belastbaarheid

We zijn nu enkele maanden na de sluiting en voor de echte fanatiekelingen is er weinig verandert in hun lichaam. Voor degene die deze periode minder gesport heeft kan de eerste keer even schrikken zijn voor het lichaam. Let dus goed op bij het kiezen van het gewicht voor bij de oefeningen, dit zou ten opzichte van je laatste training gedaald kunnen zijn. Maak ook het volume van de training aanpassen door bijvoorbeeld 2 sets te doen in plaats van 3 per oefening. Hierdoor zul je sneller herstelt zijn van de training en kun je ook weer eerder je volgende workout doen!

Wanneer je een flinke periode geen krachtsport gedaan hebt kan het zijn dat je minder gecoördineerd oefeningen kunt uitvoeren. Voorkom dus vervelende blessures en start de eerste fase met een machine workout en bouw dit uit naar complexere “compound” oefeningen.

Better safe than sorry!

Maak een trainingsplan

Spiermassa staat gelijk aan een gezond lichaam! Spiermassa is extreem belangrijk bij het verliezen van vet. Door je spiermassa zo hoog mogelijk te houden blijft je energiebehoefte hoger en blijf je er “sexy” uitzien. Daarnaast zorgt het herstel van de spieren voor extra verbranding, heerlijk als je ’s avonds op de bank ligt!
Om te zorgen dat je spiermassa behoudt of laat groeien is het belangrijk om meetbaar te maken dat je sterker wordt. Door een gebalanceerd schema kun je optimaal aan de slag in de sportschool en zo behaal je het gewenste rendement uit je investering.

Waarom een trainingsplan bijdraagt aan het behalen van je doelen

Niet te enthousiast beginnen 

Het is iedereen wel bekend. Extreem enthousiast beginnen aan iets nieuws en na enkele weken wordt het iets minder…. Nog iets minder…. Nog hééééél soms…. En dan ben je opeens sponsor. Maar hoe zorg je er nu voor dat je het dit keer wel langer volhoudt dan een maand? 

Zie het als een marathon ten opzichte van een sprint. Door te zoeken naar een frequentie die voor jou zeker drie maanden vol te houden is, is de kans dat jij je nieuwe gewoonte volhoudt veel groter! Een nieuwe gewoonte duurt ongeveer 100 dagen om als normaal te worden beschouwd, dus start liever rustig en bouw dit uit wanneer het goed gaat. 2 á 3 keer per week is al ruim voldoende om resultaat te zien, mits je een goed trainingsschema en plan hebt!

Voeding

Goed eten…. Er zijn zo veel verhalen. De ene vertelt dit en de andere zegt exact het tegenovergestelde. Hoe kun je nu achterhalen wat waar is en wat niet??? Één ding is 100% zeker, de energiebalans werkt voor iedereen. Eet je meer kcal dan je gebruikt dan neemt je gewicht toe, eet je minder kcal dan je gebruikt dan neemt je gewicht af. 

Koolhydraten zijn geen duivels product, maar leveren energie en vetten zijn niet direct die lovehandles, maar leveren energie. Eiwitten werken goed als bouwstof, maar leveren ook gewoon energie. Dus zorg ervoor dat je gebalanceerd eet en maak een patroon wat voor JOU werkbaar is. Het is ook geen probleem om zo nu en dan een keer een pizza of een andere snack te eten, als je dit maar kunt observeren vanuit het grote geheel. Nuttig je producten binnen  “je marges” dan bepaal jij welke jouw voorkeur hebben. Geniet van voeding in combinatie met het behalen van je doelstelling.

Hoe voeding bijdraagt aan het behalen van je doelen

Afspraak is afspraak

Op een zondag is het makkelijk te zeggen: ‘Morgen sta ik een uur eerder op en ga ik sporten!’ Maar als dan de wekker gaat kan het zomaar zijn dat de snoozeknop wint. ‘ach, ik ga na het werk wel sporten.’ ‘Volgende week maandag ga ik écht beginnen’

Wanneer je zo te werk gaat, dan gaat het behalen van je doel een eindeloze marteling worden. Maak afspraken met jezelf die realistisch zijn en die je 100% nakomt. Wij noemen dit krachtige beloftes; dit zijn beloftes die ongeacht de omstandigheden gebeuren. Door jezelf te trainen alleen nog maar krachtige beloftes te maken zul je ervaren dat het vertrouwen in jezelf steeds meer zal toenemen. Daag jezelf uit om vandaag één smoesje om te zetten in een belofte, dus in plaats van uitstellen gelijk in actie te komen!

Motivatie

Motivatie is een belangrijke factor, zoals wij veel horen. Nu de sportscholen dicht zijn is het blijkbaar moeilijker om motivatie te vinden voor het sporten. Door extrinsieke motivatie komen we vaker al een stuk verder. Een afspraak met een vriend of vriendin om samen te gaan wandelen kan er zelfs voor zorgen dat we in de regen alsnog gaan wandelen. Hoe mooi zou het nu zijn als je dat gevoel ook zelf kon opwekken, dat een afspraak met jezelf nét zo krachtig is als een afspraak met iemand anders. Tijdens coaching sessies leren wij onze leden om integer te zijn naar zichzelf. Hierdoor zijn resultaten een logisch gevolg.

Check je voortgang 

Door regelmatig je voortgang te noteren kun je zien of je richting je doel beweegt. Hoe zonde is het als je uren heel hard werkt in de sportschool, heel gezond eet en altijd je afspraken nakomt, maar toch niet je doel behaalt. Dit is de meest voorkomende reden dat mensen stoppen. Je kunt op verschillende manieren meten. Dus kijk goed naar wat je doel is en hoe je meetbaar kunt maken of je dat doel behaald hebt. Doe dit altijd op dezelfde dag, tijdstip, met hetzelfde materiaal en door dezelfde persoon. Hierdoor heb je een duidelijk beeld van je stand van zaken.

Effectief je fysieke voortgang meten

Wil jij een duidelijk beeld van waar je nu staat en hoe je effectief je je doel kunt behalen? Meld je dan gratis en vrijblijvend aan voor een adviesgesprek en dan kijken we samen naar jouw situatie!

You can do it!

 

Auteursinformatie:
Jules Steegh is de headcoach van Rebody Herten. Dankzij zijn positieve uitstraling en energieke karakter krijgt hij mensen makkelijk met zich mee. In zijn werkzaamheden als headcoach kan hij zijn twee grootste passies combineren: sporten en het menselijk brein. Samen met zijn cliënten bouwt hij niet alleen een mooier en sterker lichaam, maar ook aan een krachtige mindset. Dit zorgt ervoor dat de geleverde resultaten geen incident, maar een gevolg zijn van consistent de juiste acties ondernemen.

Deel deze blogpost: