Verschil tussen een personal trainer en een Coach

Terug naar blog

Verschil tussen een personal trainer en een Coach

di 28 sep 2021 Artikelen
Kevin van Elswijck Senior Rebody Coach

Coach, wat betekent dat woord nu eigenlijk? Vandaag de dag heb je een loopbaancoach, slaapcoach, relatiecoach, burn-outcoach, kindercoach en een je-kan-het-zo-gek-niet-verzinnencoach. Coach is een term die gebruikt wordt voor iedereen die andere mensen helpt. Dat is natuurlijk allemaal fantastisch, want tegenwoordig hebben mensen ook met heel veel dingen hulp nodig.

Maar wat is coaching nu écht? Coach is geen beschermd beroep. Dat is jammer. Want een échte coach kan een enorm verschil maken in iemands leven. Als jij mensen kunt helpen door met ze te wandelen en je noemt jezelf een wandelcoach, dan ben je wellicht enorm waardevol voor die persoon, maar dan ben je nog geen échte coach.

Het beroep coaching is de laatste jaren enorm populair. Net zoals het beroep Personal Trainer dat is. Wat overigens ook geen beschermd beroep is (spijtig genoeg). Als beroepscoach (dus professioneel opgeleid) beschik je over een serieuze gereedschapskist aan technieken en skills waar je mensen ook écht verder mee helpt.

Michelangelo zei “Door mijn werk als beeldhouwer bevrijd ik het beeld uit de steen.” Coaching is in feite hetzelfde, alleen als coach bevrijd je de potentie uit de mens.

Écht coachen houdt in dat je anderen helpt doelen te verwezenlijken door zichzelf te ontwikkelen, in wat voor context dan ook. Als coach help je de ander leren. Niet door te onderwijzen, maar door te inspireren en te ondersteunen. Het uitleggen van hoe coaching werkt is net zo lastig als iemand uitleggen hoe sushi smaakt.

Een coach gaat samen met jou onderzoeken waarom je nog niet hebt bereikt wat je graag zou willen bereiken. Hij helpt je samen een brug te timmeren tussen je gewenste toekomst en het hier en nu. Hij helpt je te reflecteren op jouw eigen rol in jouw eigen toekomst, en hij helpt je hier verantwoordelijkheid in te nemen. Hij laat jou de regisseur zijn van je eigen film, in plaats van een figurant.

Coaching is magisch

Het zorgt ervoor dat je bewustzijn creëert over je manier van denken en het helpt je te leren welke manier van denken beter zou passen bij de plek waar je naar toe wilt. Met een coach sta je niet onder aan de berg te kijken naar de piek, zoekend naar een weg naar boven. Met een coach sta je al boven, waar je alle verschillende routes duidelijk zichtbaar hebt.

De afgelopen jaren heb ik zelf mogen ervaren wat coaching met een mens kan doen. Ik durf gerust te zeggen dat ik nooit had durven dromen dat ik de persoon kon worden die ik vandaag de dag ben. Dat was mijn NOOIT gelukt zonder een goeie, kritische en eerlijke coach. Eentje die mijn continue de spiegel voor hield en die mij leerde wie ik moest zijn om te komen waar ik wil zijn.

Rebody Coaches

Misschien is het nu een beetje open deuren intrappen om te zeggen dat wij bij Rebody allemaal échte coaches zijn. Maar dat zijn we wel echt. Diep van binnen zijn we personal trainers en voedingsexperts. Maar als ik mijn team mag kenmerken voor wat ze zijn, dan zijn het we échte coaches. Allemaal mensen die keihard werken aan hun eigen ontwikkeling, door zichzelf eindeloos bloot te stellen aan externe coaching. Mensen die hun eigen ontwikkeling projecteren op de mensen waar mee ze mogen werken. Om zo ook hun cliënten naar een volgend level te helpen in hún eigen leven. Échte coaches die toevallig ook nog écht verschrikkelijk veel kennis hebben over voeding en training.

Deel deze blogpost: